Behandling av struma avhenger av årsaken og hvilke symptomene pasienten har. Godartede euthyreote strumaer ofte krever ingen behandling, men i noen tilfeller kan man få strumaet til å redusere ved å gi jod, som finnes i enkelte kosttilskuddstabletter eller tyroksin. Stor symptomatisk strumaer trenger kirurgi.

Kreftsvulster behandlet med kirurgi vanligvis ved fjerning av kjertelen, totalt strumektomi, etterfulgt av radiojodbehandling og supplering av tyroksin i slike høye doser som TSH sekresjon fra hypofysen opphører. Prognosen for kreft i skjoldbruskkjertelen er veldig bra så lenge tumor ikke har spredt seg til vev utenom kjertelen.

Hvis du oppdager at skjoldbruskkjertelen vokser, bør du gå til legen din for videre diagnostisering og behandling. Behandlingen er rettet for saken.

Dreier det seg om en "enkel struma" der stoffskiftet er normalt og det ligger ingen sykdom til grunn, kan du vanligvis se tilstanden til en. Strumaet sjekket med legen årlig eller annet hvert år, samtidig som skjoldbrusk hormoner i blodet måles. Økende skjoldbruskkjertelen så mye at det presser blodårene og luftrøret, kan det være aktuelt med behandling som skal redusere kjertelens størrelse. Behandling med radioaktivt jod er en behandlingmetode. Noen ganger kirurgi er det beste alternativet, hvor deler av kjertelen kirurgisk
fjernet
.


Del siden sosialt!